https://www.dostmusavirlik.com/upload/finansman-gider-kisitlamasi-2021.xlsx LİNKİ TIKLAYARAK EXCEL DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ
Finansman Gider Kısıtlaması
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi dışında, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'unu aşmamak üzere Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan kısmının kanunen kabul edilmeyen gider yani Finansman Gider Kısıtlaması olarak dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır.
4/2/2021 tarihli ve 31385 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 3/2/2021 tarihli ve 3490 sayılı bu Kararda 1/1/2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi kazançlarına uygulanmak üzere söz konusu gider ve maliyet unsurlarının %10’unun kurum kazancının tespitinde indiriminin kabul edilmeyeceği düzenlenmiştir.
Öz kaynak tutarını aşan yabancı kaynaklara ilişkin olarak faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurlarından, yatırımın maliyetine eklenmiş olan yabancı kaynaklardan doğan gider ve maliyet unsurları ise %10’luk bu kısıtlamaya tabi tutulmayacaktır.
Konuya ilişkin açıklamalara 19 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağında yer verilmiştir.
-Gerçek usulde vergilendirilen ve bilanço esasına göre defter tutan ticari kazanç ve zirai kazanç sahibi gelir vergisi mükellefleri ve kanunda belirtilen kurumlar haricinde olan ve bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri
-Adi Ortaklıklar
Kapsama Girmeyen Mükellefler;
-4632 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan emeklilik şirketleri,
-5411 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan Türkiye’de Kurulu mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye'deki şubeleri ve finansal holding şirketleri,
Finansman gider kısıtlaması, yabancı kaynak yerine işletme öz kaynaklarının kullanımını arttırmak amacıyla uygulamaya alınan düzenlemedir.
İşletmeler açısından kurumlar vergisi yükünü arttıracak olan finansman gider kısıtlaması ile uzun süredir beyan eklerinde bildirilen örtülü sermayenin bir arada uygulanması belirsizliklerle doludur. Örtülü sermaye ilişkili kişileri ele alırken, finansman gider kısıtlaması ilişkili – ilişkisiz tüm yabancı kaynaklar üzerinden işlemleri mercek altına almaktadır.
Bu yönde, ilişkili kişilerden alınan borçlar açısından örtülü sermaye (KVK m. 13) ve matrahtan indirilebilecek unsur olarak nakdi sermaye indirimi (KVK 10/ı) uygulanmakta olmasına karşın bu düzenlemelere ilave olarak yabancı kaynaklara ait finansman giderlerinin %10’unun da matrahtan indirilemeyeceği düzenlenmiştir.
Buna göre, finansman gider kısıtlaması, yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan kurumlar vergisi mükellefleri hakkında uygulanacaktır. Ayrıca, finansman gider kısıtlaması uygulamasında, yabancı kaynak ve öz kaynak mukayesesi gerekmekte olduğundan bu düzenleme bilanço esasına tabi mükellefler için geçerli olup, işletme hesabı esasına tabi mükellefler bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.
-5684 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan sigorta ve reasürans şirketleri,
-6361 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde yer alan sözleşmelere uygun olarak faaliyette bulunan finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri ile
-6362 sayılı Kanun kapsamında sermaye piyasası faaliyetinde bulunan kurumlar finansman gider kısıtlamasına tabi tutulmayacaklardır.
eminat mektubu komisyonları, tahvil ihracı ile ilgili olarak yapılan baskı ve benzeri giderler ile ipotek masrafları gibi herhangi bir yabancı kaynak kullanımına bağlı olmaksızın yapılan giderlerin gider kısıtlamasına konu edilmesi söz konusu değildir. Aynı şekilde bir finansman gideri olmayıp finansman geliri azalması niteliğinde olan erken ödeme iskontoları veya peşin ödeme iskontoları da gider indirimi kısıtlaması kapsamı dışındadır. Bir gider veya maliyet unsurunun gider kısıtlamasına konu edilmesi için bunların yabancı kaynak kullanımına ve bu kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekmektedir.
Öte yandan, kredi sözleşmelerine ilişkin olarak ödenen damga vergisi veya banka havale ücretlerine ilişkin ödenen banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi bir yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmayan gider ve maliyet unsurları gider indirimi kısıtlaması uygulamasına tabi olmayacaktır. Bu giderlerden kredi faizleri üzerinden hesaplanan banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi bir yabancı kaynağın işletmede kullanım süresine bağlı olarak doğanların ise gider indirimi kısıtlaması uygulamasına konu edileceği açıktır.
Dikkatleri çekmek istediğim bir başka konu ise, yabancı kaynak ifadesi. Önceki finansman gider kısıtlaması içerisinde yer almayan bazı ifadeler ustalıkla saklanarak(!) maddelerin arasında detay oluşturulmuştur. Kanun maddelerini dikkatlice okuduğumuzda “yabancı kaynak” ifadesinin kredili borçlar ve veya finansal borçların yerini aldığını görürüz. Finansman gider kısıtlaması okuryazarlığı ile bu durumu kısaca, finansal borçların yerini artık daha genel bir anlatımla ticari borçlar almıştır şeklinde yazmak mümkündür.
Kısaca izaha girecek olursam; önceki finansman gider kısıtlaması uygulamalarında finansal kuruluşlar hariç, mükelleflerin finans için harcadıkları giderlerin belirli bir kısmı kısıtlamaya tabi olurken, yeni uygulama yine finansal kuruluşları dışarda tutarak öz kaynaklarını aşan yabancı kaynak tutarına ait finansman giderinin %10 ‘u kısıtlamaya tabidir.
Bu da ayırt edilmeksizin hemen hemen tüm ticari borçların finansman gider kısıtlamasına girmesine sebep
olur ki, işletmelerin büyük bir kısmı kapsama alınmış demektir. Bu yüzden “yabancı kaynak” ifadesi gözden geçirilerek; ticari borçlardan ari olarak, sadece finansal nitelikli borçlanmaları ifade etmeleri gerekmektedir(!)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com